Hyppää sisältöön

Kajaanin lukiokoulutuksen vaiheista on julkaistu historiateos

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos on julkaissut teoksen Opin poluilla oppineita – Kajaanin opillisen koulutuksen – erityisesti lukiokoulutuksen – vaiheita Kajaanin pedagogiosta koronakevääseen 2020 -nimisen historiateoksen. Sen on kirjoittanut professori, tietokirjailija Reijo Heikkinen. Teoksen on taittanut Antti Närhi.

Kirjassa tarkastellaan Kajaanin opillisen, erityisesti lukiokoulutuksen vaiheita vuosisatojen saatossa. Kajaanin koulutuksen juuret ulottuvat aina vuoteen 1650, jolloin Kajaanin pedagogio perustettiin. Varsinainen lukiokoulutus Kajaanissa alkoi vuonna 1906, jolloin kaupunginvaltuusto teki päätöksen paikallisen yhteiskoulun muuttamisesta 8-luokkaiseksi. Kajaanin yhteiskoulu sai ylioppilastutkinto-oikeuden joulukuussa 1908. Kajaanin ensimmäiset ylioppilaat valmistuivat seuraavana keväänä.

Kaupungin lukiokoulutuksen vaiheet ovat hyvin värikkäät, sillä siihen liittyy suuri joukko Suomen talous-, tiede-, urheilu-, kulttuuri- ja poliittisen historian merkkihenkilöitä. Erityisen värikäs oli nuoren Urho Kekkosen lukiotaival ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Hän oli tuolloin monessa mukana osallistuessaan muun muassa Kajaanin yhteiskoulun oppilaskunnan toimintaan.

Teoksessa käsitellään Kajaanin lukiokoulutuksen vaiheita myös 1920- ja 1930-luvuilla sekä sotavuosina. Sotien aikana Kajaanin yhteislyseo otettiin sotilaskäyttöön ja koulun vanhimmat poikaoppilaat joutuivat rintamatehtäviin ja tytöt ilmavalvontatehtäviin.

Sodan jälkeen Kajaanin lukiokoulutus laajeni voimakkaasti, kun kaupunkiin perustettiin uusia oppikouluja. Kirjassa tarkastellaan erityisesti Kajaanin yhteislyseon ja sen työtä jatkaneiden Kajaanin lyseon, Kajaanin yhteislyseon, Vuohengin lukion ja Kajaanin lyseon lukion sekä Vuohengin iltalinjan ja Kajaanin lyseon aikuislinjan samoin kuin Kajaanin tyttölyseon ja sen toimintaa jatkaneiden Kajaanin kaksoistyttölyseon, Kainuun yhteislyseon ja Linnan lukion toimintaa. Teoksessa on huomioitu myös Karangan, Kuurnan ja Vuolijoen lukioiden vaiheet sekä Kajaanissa nykyisin toimivan Kajaanin lukion vaiheet viime kevääseen asti.

Opin poluilla oppineita -teos on laaja ja monipuolinen koulutushistoria, joka osoittaa koulutuksen merkityksen monien kaupungin lukioista valmistuneiden elämässä.

Teos on A4-kokoinen ja siinä on 368 sivua. Seikkaperäisen tekstin lisäksi teoksessa on monipuolinen nelivärikuvitus.

Kajaanin koulutusliikelaitos haluaa teoksella kunnioittaa kaupungin pitkää ja ansiokasta koulutushistoriaa ja koulutuksen palveluksessa toimineiden sekä koulujen entisten oppilaiden elämäntyötä.

Koronarajoitusten vuoksi teoksen julkistamistilaisuus toteutetaan striimattuna 1.3.2021 klo 14. Katso julkistaminen.

Myynnissä Kainuun museossa kesän ajan

Historiakirjaa myydään Kainuun Museossa 1.6. – 20.8.2021 välisen ajan osoitteessa Asemakatu 4, Kajaani. Teoksen hinta on 30 euroa.

Lisätietoja teoksesta antavat:

Kajaanin koulutusliikelaitoksen johtaja ja historiatoimikunnan puheenjohtaja
Anssi Tuominen
anssi.tuominen@kao.fi
044 512 4933

Professori, tietokirjailija Reijo Heikkinen
rheikkinen@hotmail.com
050 599 3610

Graafikko Antti Närhi
antti@mainostoimistonarhi.fi
040 5464393

Aihealueet