Sähköiset kurssi- ja ylioppilaskokeet

Lukioissa siirrytään pääosin sähköisesti tehtäviin kokeisiin lähivuosien aikana. Ylioppilaskirjoitukset suoritetaan kokonaan sähköisesti keväällä 2019. Osa kurssikokeista pidetään tulevaisuudessakin paperisina.

Sähköinen koejärjestelmä mahdollistaa monipuolisemmat tehtävät ja vastausmahdollisuudet. Vastausten muodostamista tietokoneella harjoitellaan kurssien aikana.

Kokeisiin voi käydä valmistautumassa ennen koeviikkoa (ja yo-kokeita) järjestettävissä Boottausklinikoissa, joissa voit testata koneesi yhteensopivuuden koejärjestelmän kanssa. Klinikalla on henkilökuntaa ohjaamassa oman tietokoneen käyttöä koetilanteessa. Boottausklinikoiden ajat ilmoitetaan opiskelijoille wilman tiedotteena tai viestinä.

Mitä tarvitset?

Lukion opiskelijoilta edellytetään omaa tietokonetta opiskeluun ja kokeisiin osallistumiseen. Tietokone voi olla Windows, Linux tai Mac-käyttöjärjestelmällä toimiva.

1. Koneessa tulee olla mahdollisuus kytkeytyä langattomaan WLAN-verkkoon kurssikokeissa ja ylioppilaskokeissa langalliseen ethernet-verkkoon.
  2. Kone pitää pystyä käynnistämään ulkoiselta usb-muistitikulta sähköiseen Abitti-koejärjestelmään.
  3. Abitti-järjestelmään käynnistetyssä koneessa pitää toimia äänikortti. Omat kuulokkeet tulee olla.

HUOM! Langattomat lisälaitteet kuten langaton hiiri ja näppäimistö ovat kiellettyjä koetilanteessa.

Koneen käynnistäminen USB-muistitikulta

1. Tapa: Pikanäppäin

1. Sammuta kone
  2. Liitä usb-muistitikku koneeseen.
  3. Käynnistä kone ja painele konekohtaista ”boottausnappia”
    • Acer   ( Esc, F12 tai F9)
    • Apple (Option =”kiemura” välilyönnin vieressä)
    • ASUS, HP (Esc)
    • DELL, Lenovo, Toshiba (F12)
    • Samsung (Esc, F2)

2. Tapa (Windows8 ja Windows10)

Liitä usb-mustitikku koneeseen.

Windows 8:

1. Valitse ”Käynnistä uudestaan” ja pidä shift (vaihto, ñ) pohjassa.
  2. Avautuvasta valikosta valitse  käynnistä ulkoiselta laitteelta. Scandisk.
  3. Jos ei toimi, tee kuten windows 10.

Videolinkki(WIN8)
Videolinkki(WIN10)

Windows 10:

1. Kirjaudu koneelle.
  2. näppäinyhdistelmällä ”Windows + i” pääset asetuksiin.
  3. Valitse ”Päivitys ja suojaus”, jonka jälkeen ”Palauttaminen”.
  4. Klikkaa ”Käynnistä uudelleen”, jolloin kone käynnistyy uudelleen käynnistysvalikkoon josta valitse ”käytä laitetta”.
  5. Valitse käytettäväksi laitteeksi usb (EFI USB, ADAta USB…USB HDD)

Digabin ohjeet käynnistykseen.

Video käynnistyksestä.

Abitti-koejärjestelmä

Abitti-koejärjestelmä on linux-käyttöjärjestelmä, jossa on valmiina kokeissa käytettävät ohjelmistot (kts. alla). Järjestelmä muistuttaa huomattavasti Windows- ja Mac OS-järjestelmiä.

Järjestelmässä on käynnistä-valikko (vasemmalla ylhäällä) ja tehtäväpalkki (yläreuna). Lisäksi videoituja ohjeita opiskelijan avuksi löytyy ”?”-ikonin takaa. Ohjeisiin kannattaa tutustua.

Abitti-järjestelmässä olevat ohjelmat

Listassa on lueteltu Abitti-järjestelmässä olevat ohjelmat. Ilmaisohjelmista on mukana linkit omalle koneelle asennusta varten.

Matematiikan CAS-laskentaan pystyvät laskinemulaattorit ovat maksullisia ohjelmia. Ne toimivat aivan kuten vastaavat laskimet (linkki esimerkkiin).

Ohjelmista vastaus liitetään kuvankaappaustyökalun avulla kysymyksen vastaukseen.

LibreOffice (tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, esitysgrafiikka, vektorigrafiikka)
GIMP (kuvankäsittely)
Pinta (kuvankäsittely)
InkScape (vektorigrafiikka)
Dia (vektorigrafiikka)
wxMaxima (symbolinen laskenta)
Texas Instruments TI-Nspire CAS (symbolinen laskenta) kaikille kokelaille
Casio ClassPad Manager (symbolinen laskenta) kaikille kokelaille
Geogebra (mm. kuvaajat)
LoggerPro (kuvaajat) kaikille kokelaille

Linkkejä

Ylioppilaslautakunnan virallinen sivu

Tietoa sähköisestä ylioppilaskokeesta

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita

Digabin ohjeet opiskelijalle koepäivää varten

Ostamassa konetta? Tarkasta täältä millä konemalleilla on käytetty abitti-järjestelmää.

Kotimainen boottaussivusto

Lisälaitteista tietoa